15 09 2021

Верховний Суд остаточно затвердив необґрунтованість претензій АМКУ до НВК «Екофарм»

Верховний Суд остаточно затвердив необґрунтованість претензій АМКУ до НВК «Екофарм»

Касаційний Господарський Суд у складі Верховного Суду України прийняв рішення, що  не підлягає оскарженню у справі № 910/13056/20 (фармакологічна компанія «Екофарм» проти АМКУ).

Як відомо, влітку 2020 року Антимонопольний комітет України наклав штраф на фармкомпанію у розмірі 3,210464 мільйони гривень (рішення АМКУ №430-Р від 10 липня 2020 року).

АМКУ обґрунтовував штраф «поширенням неправдивої інформації про лікарський засіб». В якості такої фігурувала публікація наукового звіту Інституту епідеміології Академії медичних наук України. У цій публікації йшлося про докази здатності діючої речовини протефлазід впливати на коронавіруси.

Крім цього, АМКУ стверджував, що безкоштовні благодійні поставки «Протефлазіду» лікарням у 2020 році надали виробнику конкурентні переваги.

Штраф із такою сумнівною аргументацією був визнаний необґрунтованим і скасований Господарським Судом Києва (грудень 2020 року). Суд зазначив, що наукові звіти є науково-технічною інформацією і не можуть бути кваліфіковані як неправдиві або такими, що переслідують рекламну мету. Також суд зазначив, що АМКУ не надав доказів конкурентних переваг, які нібито отримала фармакологічна компанія, безкоштовно поставляючи медустановам препарат із діючою речовиною протефлазід.

Апеляція АМКУ завершилася безуспішно для апелянта. Скасування штрафу підтвердила спочатку одна інстанція – колегія Північного Апеляційного Господарського Суду Києва (квітень 2021 року). І нарешті, після ще однієї апеляції АМКУ скасування штрафу підтвердила тепер уже і найвища інстанція – Касаційний Господарський Суд у складі Верховного Суду України.

Рішення КГС ВСУ остаточне, оскарженню не підлягає.