16 04 2020

Заява НВК «Екофарм» щодо повернення партії препарату «Протефлазід», наданої у якості гуманітарної допомоги лікарням м. Львова

Заява НВК «Екофарм» щодо повернення партії препарату «Протефлазід», наданої у якості гуманітарної допомоги лікарням м. Львова

Минув тиждень після заяви мера Львова Андрія Садового щодо наміру повернути компанії-виробнику противірусний препарат, який на прохання адміністрації комунальної лікарні швидкої допомоги м. Львова був наданий безкоштовно для використання персоналом лікарень і закладів охорони здоров’я міста. Постачання відбулось за ініціативи міської влади та на письмове звернення адміністрації лікарні.

Однак протягом тижня після гучної заяви пана Садового про його «непричетність» до організації гуманітарної допомоги та «використання імені», препарат так і не було повернуто виробнику.

Натомість спостерігається істеричне супроводження деякими ЗМІ цієї «акції відмови».

Ми не хочемо кваліфікувати заяву відомого політика як черговий «фейк», але висловлюємо здивування такою неквапливістю, адже подолати відстань між Львовом і Києвом – справа кількох годин.

Тому вимушені звертатись із офіційним Листом з вимогою здійснити обіцянку і повернути 1500 флаконів Протефлазіда. Препарат терміново буде відправлений в лікарні інших регіонів на прохання адміністрацій для профілактики медперсоналу в умовах епідемії.

Судячи із заголовків ЗМІ, якими було ретельно супроводжено «мужній вчинок» пана Садового, на кшталт того, що Протефлазід «не збирались використовувати», що він «став токсичним, від нього відмовляються медики» або «Львов відмовився від псевдоліків»), препарат мав залишитись у фірмовому пакуванні і  кількості, відповідно із підписаним сторонами Актом прийому-передавання. Тож, сподіваємось, труднощів із поверненням немає?

Окремо висловлюємо свій жаль і співчуття львівським лікарям, які стали заручниками лобістських ігрищ мера Львова. Розуміємо, що контактуючи кожного дня із хворими, ви маєте право на захист від ризику захворювань при інфікуванні коронавірусом. А для міської влади забезпечення вашої безпеки є обов’язком! Однак, нажаль, очільник міста поставив свої політичні зв’язки вище вашої безпеки.

У безпеці і захисті лікарів, власне, полягає мета тої масштабної гуманітарної допомоги, яку «Екофарм» надає українським лікарням кожного дня з початку епідемії. Ми розуміємо: якщо хвороба почне масово забирати медперсонал (що вже почалося в Україні), медична система, «реформована» сумнозвісною Уляною Супрун, – не витримає.