13 04 2020

Коментар НВК «Екофарм» щодо заяви мера м. Львів Андрія Садового про забезпечення лікарень міста противірусним препаратом «Протефлазід»

Коментар НВК «Екофарм» щодо заяви мера м. Львів Андрія Садового про забезпечення лікарень міста противірусним препаратом «Протефлазід»

Шановний Андрію Івановичу!

10 квітня Ви офіційно заявили, що інформація про гуманітарну допомогу львівським лікарням противірусного препарату «Протефлазід» є неправдивою і маніпулятивною, а новини про цю подію є фейковими.

Дякуємо, що у своєму емоційному виступі Ви не піддали сумніву існування флавоноїдів і взагалі – нашого препарату.

З розумінням ставимось до Вашої важкої щоденної роботи по розвінчанню фейків. Це дуже шляхетна політична місія. Тим більше, у час, коли Україна переживає епідемічну загрозу. Бо мова іде наразі не у звичному руслі – про політику і владу, – а про здоров’я і життя людей.

В цій ситуації продукування фейків щодо ліків, їхньої дії – дійсно безвідповідальне і небезпечне. Тим більше – відносно вітчизняного препарату, який пройшов цикл доклінічних досліджень щодо дії на коронавіруси і, після отримання результатів, був рекомендований Академією медичних наук України в якості профілактичного і лікувального засобу, актуального під час нинішньої пандемії.

Аби зрозуміти де в цій історії правда, а де фейк, просимо Вас офіційно відповісти на кілька простих запитань.

Перше. Чи є фейком Ваші особисті перемовини із керівництвом НВК «Екофарм» з Вашої ініціативи – із обговоренням гуманітарної допомоги Львову препаратом «Протефлазід»?

Друге. Чи є фейковими подальші контакти Ваших підлеглих із відповідними службами фармкомпанії – з обговоренням кількості, терміну поставок та інших тонкощів?

Третє. Чи виявився фейковим офіційний документ, з яким було запропоновано ознайомитись Вашим медичним радникам – Звіт Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського НАМН України щодо результатів досліджень дії «Протефлазіду» на коронавіруси?

Четверте. Чи є фейком лист від ВО генерального директора Львівської комунальної лікарні швидкої допомоги О.Самчука до «Екофарму» з проханням гумдопомоги, надісланий поштою? Чи, може, є фейковою пошта?

П’яте. Чи є фейковим «Протефлазід», який прийняли співробітники вищевказаної комунальної лікарні, підписавши відповідні акти та супроводжувальні документи?

Відповіді на ці запитання є однозначні та підкріплені відповідними документами, тож – у чому «фейк», Андрію Івановичу? Адже зрозуміло, що алгоритм прийняття рішень міською владою такий, що без першого кроку не було б другого, за ним – третього і так далі.

Тут, як завжди, щось криється в деталях, про які, власне, і йдеться у Вашій заяві.

Ви стверджуєте, що безкоштовна поставка «Протефлазіду» не має жодного зв’язку «…із підготовкою лікарень міста до дій в умовах епідемії COVID-19, як про це йдеться у замовних матеріалах…». Але у вищезгаданому листі від ВО генерального директора Львівської комунальної лікарні швидкої допомоги, чорним по білому йдеться про те, що «Протефлазід» планується застосовувати не тільки для працівників цієї лікарні, а й « …інших закладів охорони здоров’я м. Львова». Якщо це не вкладається у процес підготовки лікарень до дій в умовах епідемії, то скажіть – з якою метою Львів просив аж 3500 флаконів препарату, який офіційно відноситься до групи J05 (препарати прямої противірусної дії)? Що планували робити із такою кількістю противірусного засобу?

Ви називаєте повідомлення ЗМІ про гуманітарну допомогу Львову «рекламними матеріалами», причому «глибоко недобросовісними». Невже мер Львова вважає, що благодійне постачання в лікарні міста препарату для захисту медперсоналу, має бути оповите завісою секретності? Мова іде про таємний «договорняк»? Вибачте, ми не орієнтуємось у таких тонкощах діяльності міської влади. «Екофарм» з початку епідемії вже надав тисячі одиниць препарату десяткам лікарень, навіть деяким українським и закордонним посольствам на їхнє прохання. І ми завжди звітуємо про це через ЗМІ. Сподіваємось, Ви розумієте причину – гуманітарна допомога часом використовується у неналежний спосіб, або розкрадається. Тому необхідна публічна фіксація.

Власне, справжні причини різкої зміни Вашого ставлення до гуманітарної поставки Львову «Протефлазіду» нам зрозумілі, за необхідності ми їх озвучимо. Політики узагалі мають звичку кардинально коригувати свої погляди залежно від власних зв’язків, інтересів, перспектив, кон’юнктури… Це цілком нормально.  Але не в даній ситуації, коли на кону – здоров’я і життя людей.

Тому нині важливе інше.

Якщо кон’юнктура, створювана тіньовими гравцями фармринку та пов’язаними з ними політиками-лобістами, для Вас є важливішою за захист львівських медиків аж до того, що Ви готові повернути препарат – ми його приймемо. Адже «Протефлазіду» нині не вистачає на задоволення усіх прохань про гуманітарну допомогу, які кожного дня надходять до «Екофарму».

Препарат отримають в містах та окремих лікарнях, де небезпека зараження медперсоналу та відповідальність за життя хворих є головними пріоритетами. Де керівники, які називають лікарів «бійцями на передовій» під час пандемії, не лишають їх без бронежилетів.

Ми ведемо ретельну статистику – з початку епідемії в лікарнях, які отримали «Протефлазід» для профілактики і захисту  медперсоналу від інфікування, не захворів жоден лікар!

Ми обов’язково повідомимо, куди саме буде скерована партія препарату, якого «зрікся», як пише львівська преса, мер Андрій Садовий.

І це не фейк.