10 07 2018

Президент України зустрівся з бізнес-спільнотою

Президент України зустрівся з бізнес-спільнотою

На захід були запрошені понад 600 вітчизняних та іноземних представників бізнесу. Серед них – заступник генерального директора ТОВ «НВК «Екофарм» Олександр Гриневич.

На зустрічі були порушені проблемні питання валютного регулювання, податку на виведений капітал, оновлення трудового законодавства, проблем з поверненням  ПДВ, тиску на бізнес з боку силових структур, обмеження готівкового обігу в економіці, проблем вантажних перевезень, боротьби з контрабандою та ін.

І хоча перелік питань, які хвилюють підприємців, особливо не змінився з моменту попередньої зустрічі весною цього року, проте у виконанні деяких із вимог бізнесу намітився прогрес. Зокрема, підписано Закон «Про валюту і валютні операції», що лібералізує валютний ринок; впроваджується принцип інформування НБУ про здійснені валютні операції замість обов’язку отримання резидентами/нерезидентами індивідуальних ліцензій/дозволів на здійснення разової валютної операції. Також скасовується можливість зупинення зовнішньоекономічної діяльності та запровадження індивідуального ліцензування до порушників (залишається  лише можливість  штрафних санкцій ДФС), а замість валютного контролю здійснюватиметься валютний нагляд. Крім того, на розгляд парламенту внесено законопроект про податок на виведений капітал.